Podeu llegir també el meu blog Enric Llorca Ibáñez

dijous, 4 de desembre del 2014

Dels cromos a l’audiovisual, respecte per la nostra historia

Ja podeu veure el tercer documental de “Sant Andreu de la Barca, la memòria dels nostres avis”, el corresponent a la cultura i les tradicions. Us el recomano vivament. És un treball fantàstic, fet amb tant de rigor com d’afecte, que ve a tancar brillantment un projecte important de recuperació de la nostra memòria històrica. Hi trobareu l’esforç i l’empenta de la gent que ha protagonitzat la nostra cultura compartida.

La trilogia –amb “L’evolució de Sant Andreu de la Barca” i “La maleïda guerra”- ens permet conèixer el món d’on venim, el nostre passat, i entendre millor el món en què vivim, el nostre present.

D’alguna manera, aquest projecte explora el cor de Sant Andreu de la Barca. Com a alcalde, he procurat sempre cuidar el batec del cor del municipi. El cor d’una ciutat està en la seva essència, en allò que el fa especial, en el que perdura. En la seva identitat. Per això, em vaig proposar que la història de Sant Andreu de la Barca -un poble que semblava que no en tenia, o molt minsa i poc atractiva- fos més coneguda. Així, en els darrers anys hem publicat diferents monografies i llibres com “La nostra gent” o “Tot descobrint Sant Andreu de la Barca”, tots interessants. Sabeu, però, com vam començar aquest treball de recuperació de la memòria històrica? Doncs amb un humil àlbum de cromos.

Des del Sant Andreu de principis del segle XX han canviat moltes coses. N’ha canviat la fesomia, la demografia, els costums. Ha crescut, en tots els sentits. Però el cor continua sent el mateix. La transformació no ha alterat allò que el fa únic: la il·lusió, la bona gent, el desig de prosperitat, les ganes de millorar, de treballar, de compartir. Tot això defineix la bona salut del cor d’una ciutat i el cor de Sant Andreu batega avui amb més força que mai.

Si les manifestacions culturals són un bon termòmetre per comprovar l’estat de benestar d’un poble, podem sentir-nos feliços d’aquesta ciutat que en la Festa de Sant Andreu d’enguany ha tornat a demostrar que és un autèntic espai de convivència.