Podeu llegir també el meu blog Enric Llorca Ibáñez

dilluns, 28 de gener del 2013

El paper de l’alcalde en la direcció de les reunions del Consell Plenari

El rol o paper de l’alcalde dins de l’organització municipal es complexa. Per un costat és el representant institucional del municipi, alhora que cap, líder i responsable de l’equip de govern i generalment del grup polític majoritari.

Però aquest paper dual encara en complica més en el cas de les reunions del consell plenari, ja que l’alcalde ha d’exercir de moderador i dirigir les discussions.

Aquest darrer paper té la dificultat afegida que moltes vegades l’espai de temps que s’atorga als grups municipals de l’oposició es superior, sumat, al que té l’equip de govern o el grup polític majoritari.

Però aquest paper de director i moderador de l’alcalde durant les reunions del consell plenari pot veure’s compromesa quan hi ha gent que no té en compte alguns principis bàsics.

Les discussions en el consell plenari municipal tenen un esquema fàcil. Hi ha la presentació de les propostes d’acord per part de l’equip de govern, els posicionaments dels diferents grups municipals, una intervenció per discutir i un dret a rèplica. I qui dirigeix el debat és l’alcalde i aquest és qui atorga la paraula als que ho sol·liciten i valora l’oportunitat de les rèpliques.

El que no pot succeir, i aquest és el punt que moltes vegades vulnera de manera reiterada el regidor de Democracia 3.0., José Manuel García Bravo, és que hi hagi una persona que sempre vulgui dir la darrera paraula en totes les discussions. És antidemocràtic i de mala educació.

I en aquestes situacions l’alcalde té el dret i l’obligació d'assegurar el compliment d’unes certes regles bàsiques de discussió, uns certs principis bàsics de convivència, en un organisme com el consell plenari, de que no es traeixi l’esquema democràtic.

La posició de director i moderador de l’alcalde té una segona obligació, que es salvaguardar el bon nom de les persones, dels càrrecs electes i dels treballadors municipals, que García Bravo posa sempre en qüestió, en dubte i en entredit, amb un estil violent, agressiu i destructiu. L’alcalde, doncs, al expulsar del consell plenari al regidor García Bravo, no fa més que exercir les seves obligacions, per tal d'assegurar la democràcia.

3 comentaris:

  1. Què és més antidemocràtic: que un regidor vulgui tenir la darrera paraula en les discussions en les quals està implicat, o negar el dret a fer una consulta al poble català?
    Que n'es de fàcil titllar d'antidemocràtic i d'altres adjectius als regidors que no pensen igual que vostè.
    Un últim dubte: aquest bloc és en representació de l'Alcalde, que ens ha de representar a tots, o bé és del representat del grup municipal majoritari? Crec es confon massa sovint els dos conceptes, especialment en els consells plenaris.

    ResponElimina
  2. Sr. Alcalde entiendo que por casualidades de la vida la tercera reflexión que publica en su recién estrenado blog se refiere a Democracia 3.0. ¿Ha sido buscado? Se lo agradecemos de cualquier forma ya que nos ha dado una vía para poder, abiertamente, utilizar su nuevo medio de comunicación con la ciudadanía y poder así recortar la distancia existente entre realidad y ficción.

    Habla Vd., de competencias, de actitudes, de salvaguardar el buen nombre de las personas, de obligaciones que ha de llevar a cabo…
    Hágame Vd., un favor, haga un ejercicio de imaginación. Ubíquese mentalmente en el pleno, en la butaca de presidencia, mire a su izquierda, …. . Ahora redacte nuevamente su entrada en el blog utilizando el nombre de la persona que se encuentra a su izquierda. Sí, el de su izquierda. Ya sé que hace años confundió derecha con izquierda, pero seguro que su subconsciente “estarà al cas”.

    Siga imaginándose que se encuentra en el pleno, mire al frente, a su izquierda, la de antes…, allí se encuentra un pobre chico que está siendo utilizado, que insulta a los concejales, que interrumpe el desarrollo del pleno. El pleno continúa…, el chico continúa entre el público, a su izquierda, sí, a su izquierda.

    Ahora salga de ese periodo imaginativo en el que le he pedido que se sitúe. Váyase al ordenador más cercano con conexión a internet, visite la página web del ayuntamiento de Sant Andreu de la Barca, o en su defecto la de Democracia 3.0, y escuche sus intervenciones en el pleno como si quien las vocalizara fuese una tercera persona distinta de Vd.

    Escuche con atención a esa tercera persona, que obviamente no es Vd. ya que le he pedido que la escuche como si fuera un tercero, y podrá comprobar como menosprecia a los asistentes a un pleno cuando reaccionan, de forma impulsiva y absolutamente democrática, ante la decisión del director y moderador del pleno de expulsar a un concejal que pregunta.

    Si ha hecho el ejercicio que le he pedido, Sr. Alcalde, estoy seguro que le entrarán ganas de expulsar al director y moderador del pleno. Estoy seguro que le entrarían ganas de auto expulsarse.

    Sr. Alcalde tiene Vd., la última palabra, además de una serie de competencias que ejercer y asumir en beneficio de los ciudadanos de Sant Andreu de la Barca. Hágalo y déjese de chorradas. Es un consejo, permítamelo.

    José Manuel García Bravo.
    Concejal de D3.0
    Al que se alude en la tercera entrada de su blog.

    ResponElimina
  3. Senyor alcalde, te raó, voler tenir sempre l’ultima paraula en totes les discussions i manipular el que diuen els demés en l’últim moment per no donar opció a rèplica es lleig, de mala educació i possiblement “antidemocràtic” el que em sorprèn es que no s’hagi donat conte que es el que fa vostè des de la seva posició privilegiada al plenari de l’ajuntament molt a sovint.

    I realment espero ple rere ple que vostè compleixi amb les seves obligacions com alcalde i publiqui els àudios en un temps raonable, faci callar (o expulsi) al senyor del públic que no para d’interrompre amb insults i menyspreus i doni resposta a tot allò que l’hi pregunten regidors de l’oposició i ciutadans.

    Finalment també li demanaria que vetlles mes per el bon nom de les persones, regidors (per exemple) escollits democràticament per ciutadans com jo i que un dels seus regidors ha titllat de “feixistes” reiteradament al plenari municipal evidentment sense cap prova que pugui demostrar aquesta acusació tan menyspreable.

    Senyor alcalde, faci la seva feina i tornis a guanyar el respecte dels ciutadans que en el seu dia el van votar i que a les ultimes eleccions ja no ho van fer.

    Moltes gracies."

    ResponElimina